BRONKOSKOPİ HASTA BİLGİLENDİRME REHBERİ
Bronkoskopi, çok genel bir tanımlama ile havayollarının yani bronş ağacının içerden görüntülenmesi işlemidir. Bu işlem esnasında boğaz, gırtlak, nefes borusu ve bronş ağacının anatomisi incelenir. İki tip bronkoskop vardır.
Her 2 bronkoskopunda kendine özgü avantajları bulunmaktadır. Alet seçimi doktorunuz tarafından yapılacaktır.
NEDEN BRONKOSKOPİ YAPILIR?
Bronkoskopi yapılması için pek çok tıbbi neden vardır. 2 ana amaçla yapılır.
BRONKOSKOPİ İŞLEMİNE NASIL HAZIRLANMALI?
Bronkoskopi hastanın hekimi ile yüksek düzeyde işbirliği gerektirdiğinden doktorunuza aldığınız tüm ilaçlarınız ve daha önceden var olan hastalıklarınız hakkında bilgi vermeniz gerekmektedir. İlaçlara karşı alerjinizin olup olmadığını da belirtmeniz önemlidir. İşlem öncesi yapılması gerekenler
BRONKOSKOPİ NASIL UYGULANIR?
BRONKOSKOPİ SONRASI NELER YAPILIR?
EVE DÖNÜŞ
Eve döndükten sonra günün kalan saatlerini istirahat ile geçiriniz. Anestezinin etkisi bazen uzun sürer bu nedenle işlemden en az 12 saat sonraya kadar otomobil kullanmak, iş makinesi işletmek ve alkol almak önerilmez. İşlemden sonraki gün işe/okula başlanabilir.
BRONKOSKOPİ KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?
Bronkoskopi güvenli, tanısal bir işlemdir ancak yine de risk taşır. Nadiren geçici ateş, kanama nefes darlığı gibi komplikasyonlar olabilir. Doktorunuz bunu rahatlıkla kontrol altına alır. Bronkoskopik biyopsi ile akciğerde sönme riski de %1’den çok azdır. Bu durumda uygulanacak tedavi ile hızla akciğerler düzelir. Bronkoskopi işlemi sonrasında herhangi bir sorunuz veya probleminiz olursa doktorunuzla bağlantı kurunuz.