SOLUNUM DERNEĞİ TÜSAD’DAN OMİCRON VARYANTI KONUSUNDA ÖNEMLİ UYARILAR
Son 2-3 hafta içerisinde Güney Afrika’nın bazı şehirlerinde vaka sayılarında günlük PCR testi pozitiflik oranında yüzde 1’lerden yüzde 30’a yükselme şeklinde hızlı bir artış gözlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda bu duruma COVID-19’un yeni bir varyantının neden olduğu saptanmış ve bu varyanta Omicron (Nu varyantı, B.1.1.529) adı verilmiştir.
DELTA’DAN DAHA BULAŞICI İlk gözlemler ışığında, bu yeni varyantın delta varyantından daha bulaşıcı özellikte olduğu öngörülerek, virüsün bağışıklık sistemi tarafından oluşturulan SARS-CoV-2’ye özgü antikorlardan kaçma yeteneğinin yüksek olabileceği yönünde görüş bildirilmiştir.
AŞILAMA HIZI ARTIRILMALI Tahminlerden hızlı yayılma potansiyeline sahip Omicron varyantına ülkemizde henüz rastlanmasa da Avrupa’da bazı ülkelerde vakalar tespit edilmiştir. Güney Afrika ve komşu ülkelerine uçuş yasağı ve bu ülkeden gelenlere karantina zorunluluğu gibi bazı önlemler halihazırda alınmış olsa da Omicron varyantının tüm dünyada yeniden hızla yayılma, hatta yeni bir dalgaya yol açabilme ihtimaline karşılık, mevcut kısıtlamaların bu varyantın görüldüğü tüm ülkeleri kapsayacak şekilde genişletilmesini ve yurt içinde virüsün yayılmasını önleyecek, aşılama hızını artıracak tedbirlerin acilen alınmasını öneriyoruz.
TEDBİRLERE DEVAM Varyantın Türkiye’de yayılımın yavaşlaması için koronavirüsle ilgili bilinen tedbirlere uyulmaya devam edilmesi gerekmektedir. Omicron ya da diğer varyantlardan korunmak için başta maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmeye devam edilmelidir. Özellikle kapalı alanlarda ve kalabalıkların toplandığı açık alanlarda tedbirli olunmalıdır. Mevcut aşılar da koruyuculuklarını sürdürdüğü için aşılamaların da hızla devam etmesi ve tam doz aşılamaların tamamlanması çok önemlidir.
Doç. Dr. Muzaffer Onur Turan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi